זמן יהודי-ישראלי : חג ומועד כמפתח לשיח זהות

זמן יהודי-ישראלי : חג ומועד כמפתח לשיח זהות

מחבר: רינה חבלין
שנת ההוצאה: תשס"ט - 2009
מילות מפתח: חגים ומועדים (יהדות); מסורת יהודית; זהות יהודית; תרבות ישראל; מועדים; יהדות; חגים ומועדים; מועדים וחגים; חגים; חגי ישראל; חגי-ישראל; תודעה יהודית; תרבויות
שני פנים לספר "זמן יהודי ישראלי". בפן האחד שלו הוא מסע אקזיסטנציאלי, התמודד עם שאלות שעניינן זהות בעידן של תמורות ומשבר זהות בעולם היהודי. בפן השני שלו הוא חיבור העוסק במועדי ישראל השלובים בהוויה הישראלית-יהודית ומשקפים תמורות במסורת. שני פנים אלה של הספר מקיימים זיקה פנימית ביניהם. הפרספקטיבה שתינתן לעיון בו תלויה במידה רבה בקורא. המסע מתאר התמודדות עם יחס למסורת וזהות יהודית לא כסוגיות פילוסופיות או תיאולוגיות אלא כשאלות קונקרטיות, הנובעות משאלות קיומיות-רוחניות. זהו מסע שבו יוצא ה"אני" הישראלי מתודעת זהות המשוקעת בהווה בעל עומק תרבותי-היסטורי מוגבל, לתודעת זהות אחרת, שיש בה הכרה במקומו המכונן של העבר הקיום היחיד והקולקטיב.
זהו סיפור מסעם של רבים אל פנימיותם ואל תודעת זהותם, והוא מושתת על קיום דיאלוג עם המסורת. תופעת בתי המדרש החילוניים והפלורליסטים היא, למשל, אחד הביטויים העכשוויים לסוג זה של מסע. מחזור הזמנים היהודי מזמן סיטואציות שיש בהן פוטנציאל לתהליך דיאלוגי: דיאלוג בין זמנים - בין עבר להווה; דיאלוג בין היחיד למקורותיו התרבותיים; דיאלוג בין בני אדם בעלי אורחות חיים מגוונים וכיו"ב - דיאלוג מכונן זהות.
נשאלת השאלה: מה מיוחד במועדי ישראל שמקנה להם את הפוטנציאל הזה? התשובה לכך מושתתת על תפיסת המסורת היהודית כמסגרת-על של משמעויות המתפתחות תדיר על ציר דיאלוגי כפול - זה שבין ההווה לעבר וזה שבינה לבין התרבות שבהקשרה היא מתקיימת.
מועדי ישראל נותנים ביטוי מגובש, מרוכז ומואר לעניינים המשתקפים גם בחיי החולין, אלא שאז הם בדרך כלל פחות בולטים.
ד"ר רינה חבלין, ראש התמחות יהדות ומרצה בכירה במכללת אוהלו בקצרין ומלמדת במכללה האקדמית
תל-חי.  אל הספר
נושא/נושאים: , אוכלוסיה וחברה
תוכן הספר:
הקיבוץ המאוחד

עמודים:
1  2  3  4  5  7  8  9  10  11  12  13