ציפורי שיר בסבך החורש

עמוד:12

בצמתים בעלי פימת גדולים , כגון : העוזרר , צבע הסירות צהוב , ועם ההבשלה הם משרים אל הקרקע ונאכלים על-ידי יונקים . ליונקים חוש ריח מפותח , שעוזר להם לאתר את מזונם . ואכן , הפירות הצהובים שהיונקים אוכלים , מצטיינים ברית חזק המושך אותם . לעומת זאת , הפירות האדומים והשחורים הם נטולי ריח , ואלה , כאמור , נאכלים על-ידי ציפורי השיר , החסרות חוש ריח . הציפורים משתמשות בחוש הראייה , כדי לאתר את הפירות . התאמה של זמן הבשלת הפירות לעונת הנדידה של הציפורים מסתבר , שרוב הצמחים שפירותיהם עסיסיים , מופצים דווקא על-ידי ציפורי שיר נודדות . במילים אחרות : הם תלויים בציפורים , שהן רק תיירות בארן . וכיוון שתיירות היא זמנית מטבעה , ועונתית , מועד הבשלת הפירות מותאם ל'עונת התיירות . ' וכך , עונת ההבשלה העיקרית של הפירות העסיסיים היא הסתיו ( אוקטובר הוא בדרך כלל השיא , ( בדיוק בתקופה שהציפורים הנודדות מגיעות לכאן מאירופה . התזמון מושלם : הציפורים המותשות , רגע לפני שהן חוצות את המדבר בתנועתן דרומה , נעצרות למנוחה ולהצטיידות בשומנים , בפוזמימות ובמים . ואלה מזומנים להן בשפע על-ידי הפירות שזה עתה הבשילו . לכאורה , הבשלת הפירות יכולה להתרחש גם באביב , שכן גם בתקופה זאת ציפורים חולפות כאן במסען חזרה מארצות הדרום לאירופה , אך להבשלת הפירות בסתיו ( ולא באביב ) יש יתרון בולט : כידוע , הזרעים נובטים בחורף , עם רדת הגשם . כאשר הפירות מבשילים פרי של בר-זית פרי של קיס 01 ו / קהננית פרי של א 7 ת המסטיק פרי של לבנה רפואי

מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית

רמת הנדיב


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר